Färgglada Edge-tjejerna!

Mitt Veckans Stil-reportage i dagen Arbetarbladet. Mer text och bilder kommer sen!


Teresa Fyhr och Emelie Kintecorn är de färgglada tjejerna bakom konst- och designföreningen Edge. De tar på sig designuppdrag och en har en shop med egna och andras kreationer till försäljning. Lägg dessutom till festfixare och ledare av skaparworkshops- mest inriktat på återbruk- på den långa listan av aktiviteter och bedrifter . Även i klädstilarna är det second hand som gäller, berättar de över lyxmilkshakes och -mousse på Max.


YEAH GODIS. Örhängen i egen design.
RETRO LIFESTYLE.

Vad har ni på er?

– I dag har jag en 70-talsklänning på mig. Allt är secondhand utom tightsen och örhängena har jag gjort själv. Jag handlar så mycket från second hand så jag vet inte vilken second hand-butik det kommer från, säger Teresa.

– Herregud, jag som har en sådan tråkig dag. Tröjan: 10-kronorsfynd på loppis. Jeansleggings är från en loppis i Norrskedika. Sjalen är från rea på JC. Klockan har jag köpt och gjort ett halsband av. My Little Pony-väskan har jag tryckt själv. Godisörhängena är självdesign, svarar Emelie.

Hur skulle ni beskriva era stilar?

– Det är 90 procent second hand-kläder som gäller. Jag vill helst hålla mig inom 60- och 70-talet. Garderoben är full med psykadeliska klänningar från 60-talet och blommiga klänningar från 70-talet, säger Teresa.

– Jag är lite mer 80-tal, fast mer glammigt 80-tal, som en My Little Pony. Fast inte på det där fåniga sättet då man klär sig som ett litet barn. Lite mera Cyndi Lauper. Inget japanskt gulligt, säger Emelie.

Har ni några stilförebilder?

– Jag vill hitta det glamorösa hos Greta Garbo, det bohemiska i Jane Birkin, peppa på med lite Cyndi Lauper och Debbie Harry på det, säger Teresa.

Skiljer era stilar åt på något markant sätt?

– Ja, vi har olika åsikter om huvudbonader. Jag har svårt för det, säger Teresa.

– Och jag älskar det! Jag skulle gärna ha en hel Cinderella-kryssning på huvudet, säger Emelie.

Något ni inte gillar modemässigt?

– Jeansshorts!, säger båda.

Vad tycker ni om Gävle som modestad?

– Det är ganska mycket lika. Och dom som ser udda ut, ser likadana ut, svarar Emelie.

– Ja, det är ett grått gytter, och beige och brunt. Man får ofta höra kommentarer när man går på stan som till exempel ”Friska tag!”, ”Vad röd och grann du var!”, ”Ärtig och fräsig!”, och jag tänker att om folk måste kommentera så betyder det att man ser ovanlig ut i Gävle. I Stockholm skulle nog inte lika många kommentera, säger Teresa.

Har ni någon favoritbutik i Gävle?

– Kuporna är bra. Och parkeringsloppisen, awesome, svarar Emelie.

– Myrornas, säger Teresa.

Vilka butiker skulle ni vilja fanns i Gävle?

– Lagerhouse och New Yorker, säger Emelie.

– Judith’s Second Hand, där har de riktig vintage och kvalitet, säger Teresa.

Hur kom det sig att ni började med Edge?

– För att man ville ha det man inte kunde köpa, säger Emelie.

– Ja och man ville få utlopp för överflöd av kreativitet. Och det var någonting man ville förmedla, säger Teresa.

Varför ska man välja färgglatt?

– Det kommer det så mycket positivt i mötet med människor. Man sprider en positiv kedjereaktion. Man kan inspirera och väcka något hos andra, säger Teresa.

– Ja, och om man inte känner sig så jättehärlig så piggar man upp sig med att klä sig piffigt, säger Emelie.DRIFTIGA. Emelie Kintecorn och Teresa Fyhr. hittade inte det de ville köpa. Därför startade de konst- och designföreningen Edge.


Text och Foto: Emily Brandon-Cox.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0