KANELBULLENS DAG / LEI(L)A'S BULLAR

 
JAG HAR GÅTT OCH VARIT SUGEN PÅ KANELBULLAR HELA VECKAN och så kom den äntligen- Kanelbullens Dag! :D Hitills har jag ätit två kanelbullar i två olika sammanhang. Om jag orkar blir det kvällsbakning utav Leila Lindholm's recept på Kardemma & kanel-knyten, som är det absolut godaste bullarna!
 
KARDEMUMMAKNYTEN
Antal portioner: 16
Färdigt på: 1h 50 min
Ingredienser
1 msk svarta kardemummakärnor
1 st ekologiskt ägg
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1.2 l vetemjöl special
Fyllning: 100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk malen kanel
sockerlag till pensling (2 delar socker/ 1 del vatten)
1 msk svarta kardemumma kärnor
1 dl strösocker
 

Gör så här

1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.

3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.

4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.

5. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock.

6. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna.

7. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.

8. Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor.

9. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper.

10. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft.

11. Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.

12. Pensla bullarna med sockerlag och strö över fint krossad kardemumma blandat med strösocker.


 
 MEN ENLIGT LEILA SJÄLV SÅ ÄR DET HÄR DE GODASTE BULLARNA så man kanske skulle testa att göra dom för omväxlings skull!
 
AMERIKANSKA STICKY BUNS
Ingredienser
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
12 dl vetemjöl special
Fyllning 50 g pecannötter
50 g valnötter
250 g mjukt smör
1.5 dl farinsocker
1 msk malen kanel
1.5 dl russin
smör till formen
ägg till pensling
pecannötter
valnötter
råsocker
Cream cheese glaze: 200 g Philadelphiaost
3 msk ljus sirap
1.5 dl florsocker
Skal av 2 lime och saft av 1 lime
 
 
 

Gör så här

1. Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Krossa nötterna grovt med händerna och blanda dem med smör, farinsocker, kanel och russin till en mjuk röra.

7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den och stryk på rikligt med fyllning. Rulla ihop den till en tajt rulle.

8. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 3 cm breda skivor. Det ska bli cirka 16 bullar.

9. Smörj en plåt med höga kanter och lägg i bullarna. Tryck ner mitten av bullarna med tummen.

10. Sätt ugnen på 200 grader.

11. Jäs under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter och råsocker.

13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på plåten.

14. Cream cheese glaze:

15. Blanda Philadelphiaost, sirap och florsocker i en skål.

16. Smaksätt med rivet limeskal och saft.

17. Vispa glazen med elvisp tills den är luftig.

18. Ringla ut toppingen över bullarna när de är nygräddade men har svalnat något.

19. Låt dem svalna helt och bryt sedan loss dem från varandra.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0